уторак, 1. фебруар 2022.

Pogača kruna

Pogača nije trebala ovako da ispadne, ali sam je stavila u manji kalup, pa je otišla u visinu.... ali ukus joj je savršen, spolja hrskava a unutra kao pamuk meka.
Po slici bi trebala da сe nazove "pogača kruna"


Sastojci: 500 g brašna, 10 g suvog kvasca, 250 ml mleka, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 30 g omekšalog putera, 50 g otopljenog putera, po želji susam, crni susam, laneno seme,razne semenke, 1 кašičica mleka, 1 jaje + 1 belanac

Priprema:  Zagrejati mleko da bude toplo, dodati suvi kvasac i kašičicu šećera, promešati pa ostaviti na stranu dok se kvasac ne podigne, oko desetak minuta.

U posudu, u kojoj ćete mesiti, staviti brašno,kašikicu soli pa sve dobro promešati, napraviti udubljenje na sredini pa dodati, 50 g otoljenog putera, jedno celo jaje i jedan belanac, žumanac ostaviti za premazivanje pogače, i nadošli kvasac sa mlekom.Sve dobro sjediniti, pa sipati na radnu površinu i mesiti oko desetak minuta, ako vam je potrebno dodati malo brašna po radnoj površini.Testo treba da bude elastično i mekano.Premazati ga sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Naraslo testo premesiti pa podeliti na 5 jednakih delova.
Od jednog dela,premesiti pa ga oblikovati u loptu i staviti ga na sredinu pleha, koji ste prethodno podmazali sa puterom, veličine od 22cm do 24cm, moj je bio 20cm i zato mi je pogača otišla u visinu.
Drugi deo podeliti na 3 dela, pa ih rastanjiti i napraviti pletenicu,koju ćete obaviti oko lopte u sredini.

Od preostalih tri dela, uzeti jedan deo, razvaljati ga otprilike 20cm u prečniku,premazati ga omekšalim puterom, pa tako i sa sledećim delom, razvaljati, staviti ga preko prvog i njega premazati omekšalim puterom, i sa trećim, razvaljati, staviti ga preko prethodne dve kore, ali ga nemojte premazivati puterom.

Rastanjiti sve kore u jednu pravougaonu koru, debljine,2mm pa je premazati ostatkom putera. Zaviti je kao rolat.
Seći rolate veličine od 2 do 2.5 cm pa ih ređati u krug oko pletenice, blago ukošene ali da vam se jedan deo rolata sastavlja sa pletenicom.

Premazati umućenim žumancetom sa malo mleka, posuti semenkama po želji, pokriti i ostaviti da još malo naraste, oko pola sata.,


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta, ili dok vam fino ne porumeni.Toplu pogaču premazati sa vrlo malo otopljenog slanog putera, ostaviti a se ohladi u kalupu, oko 5 minuta, pa je izvaditi i ohladiti je na žici.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар