недеља, 24. јул 2016.

Štrudla sa pekmezom i orasima

Evo i slatke štrudle, motana na malo drugačiji način nego obična štrudla.


Sastojci:
350 g brašna
175 ml toplog mleka
1 jaje
60 ml ulja
50 g šećera + 1 kašičica za kvasac
korica od limuna
7 g suvog kvasca
1 kesica vanilinog šećera

Sastojci za fil:
100 g seckanih oraha
1 kašičica cimeta
75 g džema od kajsija
50 g suvog grožđa

Priprema:
Zagrejati mleko, dodati šećer i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno, dodati šećer i izmešati. Napraviti udubljenje, dodati blago umućeno jaje, ulje, koricu od limuna i vanilin šećer i nadošli kvasac i zamesiti testo i mesiti dok se ne pojave plihčići po testu.
( ja sva testa mesim mikserom sa spiralnim nastavcima i samo na kraju domesim testo )
Premazati testo sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti providnom folijom, preko sa krpom za sudove i ostaviti da se testo udvostruči.

Rastanjiti testo ( pomažite se sa gustinom ako vam se testo lepi za radnu površinu ) u pravougaonik, debljine 05.cm
Premazati testo sa džemom od kajsija ( ja sam koristila ovo, ostalo mi je još od prošle godine jedna teglica i bilo mi je pri dnu, taman dovoljno da se premaže testo a vi premažite sa džemom po vašem ukusu, mada mislim da je džem od kajsija najbolji ) posuti sa sitnije seckanim orasima i odzgore posuti sa cimetom i suvim grožđem ( ako ga ne volite, izostavite ga )


Zaviti u rolat i iseći na komade oko 4 do 5cm širine.
Pleh, veliučine 10 cm X 34 cm, ili sličnih veličina podmazati sa hladnim puterom ili isprskati sprejom za pečenje i poređati rolnice, ali ostaviti malo mesta između, jer testo će još da naraste.



Pokriti testo ponovo i ostaviti da se pleh napuni sa naraslim testom.
Uključiti rernu na 175°C da se zagreje.
Peći, u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 do 40 minuta, ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.


Ispečenu štrudlu ostaviti kratko, samo onoliko koliko da možete rukama da preokrenete pleh, i ostaviti da se ohladi na žici.
Po želji, možete je posuti prah šećerom. ( kod mene je bilo bez,jer svi gosti nam ne vole prah šećer na kolačima pa me je mrzelo da pola posipamn pola ne, te sam je ostavila bez prah šećera )
Seći na šnitice oko 2cm debljine i poslužiti sa kafom.


Prijatno!!!


5 коментара:

  1. Poželjeh se diganaca... a pekmeza pun špajz ;) hvala na receptu, Zorice! Ovi baš primamljivo izgledaju.

    ОдговориИзбриши
  2. vala kakva je dekoracija, štrudlu i ne stignem da gledam .. taj escajg, te šoljice, to cveće .. ma milina jedna ... tek po 5 put ću se vratiti da gledam i štrudlu .. ali vidim da je ideja motanja i pečenja veoma zanimljiva ... prelepoo !!!

    ОдговориИзбриши
  3. vala uz ovaj cvet i poslednju sliku sve mi je dana prijatno-pa čak i ovaj pretopli dan

    ОдговориИзбриши