четвртак, 7. јул 2016.

Zapečen karfiol u bešamel sosu

Karfiol obožavam,evo vam ideje za brzi ručak.


    Sastojci:

1 velika glavica karfiola ili dve manje ili 1 karfiol i 1 brokoli

    Sastojci za bešamel sos:

75 g putera
50 g brašna
550 ml mleka
50 g nekog sira po ukusu ( ja sam koristila gouda )
po ukusu beli biber, vegeta Natur

    i još za posuti preko karfiola

100 g rendanog sira ( gouda )
100 g sušene slanine
1 ili 2 čena sitno seckanog belog luka
1 puna kašika seckanog peršuna

Priprema:

Karfiol očistiti od spoljnih listova i dobro ga oprati. Iskidati na cvetiće i prokuvati u provreloj vodi ( u kojoj ste sipali malo mleka i soli, da očuva belu boju ).Ocediti i ostaviti na stranu.

Sušenu slaninu ili možete i kobasicu ili bilo koje dimljeno meso propržiti, vrlo malo, dok ne ispusti masnoću i ocediti od masnoće i staviti na stranu. Peršun i beli luk sitno iseckati i to ostaviti na stranu.

U dublji tiganj otopiti puter i dodati brašno i pržiti ali paziti da vam brašno ne požuti ili izgori, mora ostati belo,stalno mešajući. Sipati polako zagrejano mleko i žicom za mućenje mutiti da nemate grudvica, kuvati dok se ne zgusne. Dodati začin po ukusu i narendani sir i sve dobro sjediniti da se sir otopi u sosu.

U vatrostalnu posudu, koju ste vrlo malo podmazali sa puterom ili uljem, staviti oceđeni karfiol,preliti svuda sa bešamelom,posuti sa isprženom slaninom a preko slanine posuti sa seckanim peršunom i belim lukom i odozgore posuti sa ostatkom rendanog sira.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 35 minuta ili dok vam malo ne porumeni odozgore.

Prohladiti i poslužiti sa zelenom salatom ili salatom po vašem izboru.

Prijatno!!!!

 zapečeni karfiol

2 коментара:

  1. Dobro si me sjetila nisam to već dugo jela. mi smo još znali po vrhu posipati krušnim mrvicama.

    ОдговориИзбриши