Karfiol obožavam,evo vam ideje za brzi ručak.
Sastojci:
1 velika glavica karfiola ili dve manje ili 1 karfiol i 1 brokoli
Sastojci za bešamel sos:
75 g putera
50 g brašna
550 ml mleka
50 g nekog sira po ukusu ( ja sam koristila gouda )
po ukusu beli biber, vegeta Natur
i još za posuti preko karfiola
100 g rendanog sira ( gouda )
100 g sušene slanine
1 ili 2 čena sitno seckanog belog luka
1 puna kašika seckanog peršuna
Priprema:
Karfiol očistiti od spoljnih listova i dobro ga oprati. Iskidati na cvetiće i prokuvati u provreloj vodi ( u kojoj ste sipali malo mleka i soli, da očuva belu boju ).Ocediti i ostaviti na stranu.
Sušenu slaninu ili možete i kobasicu ili bilo koje dimljeno meso propržiti, vrlo malo, dok ne ispusti masnoću i ocediti od masnoće i staviti na stranu. Peršun i beli luk sitno iseckati i to ostaviti na stranu.
U dublji tiganj otopiti puter i dodati brašno i pržiti ali paziti da vam brašno ne požuti ili izgori, mora ostati belo,stalno mešajući. Sipati polako zagrejano mleko i žicom za mućenje mutiti da nemate grudvica, kuvati dok se ne zgusne. Dodati začin po ukusu i narendani sir i sve dobro sjediniti da se sir otopi u sosu.
U vatrostalnu posudu, koju ste vrlo malo podmazali sa puterom ili uljem, staviti oceđeni karfiol,preliti svuda sa bešamelom,posuti sa isprženom slaninom a preko slanine posuti sa seckanim peršunom i belim lukom i odozgore posuti sa ostatkom rendanog sira.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 35 minuta ili dok vam malo ne porumeni odozgore.
Prohladiti i poslužiti sa zelenom salatom ili salatom po vašem izboru.
Prijatno!!!!
Dobro si me sjetila nisam to već dugo jela. mi smo još znali po vrhu posipati krušnim mrvicama.
ОдговориИзбришиHvala Petra... sviđša mi se i tvoja ideja sa mrvicama.
Избриши