уторак, 30. октобар 2012.

Američka pita s breskvama

              Ili ti Peach Pie, da iskoristimo dok ima ovih lepih zrelih bresaka




 Sastojci za koru:
 
375 g brašna
1/2 kašičice soli
30 g šećera
175 g hladnog putera
65 g masti
65 ml ledene vode
60 ml ledene votke

   Sastojci za nadev:

1 kg bresaka
1 kašika limunovog soka
150 g šećera
prstohvat cimeta
prstohvat muškatnog oraščića
1 kašika vanilla paste ili kesica burbon vanile
prstohvat soli
40 g gustina
1 do 2 kašike griza

Priprema:

Brašno,so i šećer staviti u multi praktik i pustiti nekoliko obrtaja samo da sjedini sastojke.Polako dodavati puter i mast, koji ste isekli na kocke, pazite ovi sastojci moraju biti hladni i pustite da se sjedini sa brašnom samo dotle dok ne vidite da su grudvice veličine graška.

Sipati u veću posudu za mešenje,sipati po malo ledene vode i votke i spatulom,ne rukom, sjedinite dok ne dobijete meko testo.Na pobrašnjenu radnu površinu isipati testo, podeliti na dve iste lopte,pomoću malo brašna oblikujte ih u dve lopte, spljeskajte rukom da dobijete dva diska i svaki disk posebno uviti u najlon i ostaviti u frižider najmanje sat vremena.Možete ga ostaviti i preko noći a po potrebi ovako napravljeno testo se može i zamrznuti,ostaviti ga u frižider da se odmrzne.


U veću šerpu staviti vodu da provri i kad je provrela voda,staviti sve breskve i kuvati ih 2 minuta,izvaditi ih rešetkastom kašikom i staviti ih u zdelu sa vodom i ledom i ostaviti ih nekoliko minuta,skinuti im kožicu i ostaviti ih na stranu.


U manju zdelicu staviti gustin, ( po želji možete zameniti gustin sa 3 kašike pšeničnog griza) prstohvat soli,prstohvat cimeta, vanilin šećer,prstohvat muškatnog oraha i šećer i sve to sjedinite zajedno.

U drugu, veću činiju, iseći  breskve na šnite ili krupnije komade,dodati limunov sok i ako koristite vanilla paste stavite i nju,sve promešati i posuti sa smesom od gustina.Ostaviti na stranu.

Ohlađeno testo rastanjiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini,okrećući ga i po malo dodavati brašna,da vam se testo ne zalepi.

Rastanjeno testo uviti na oklagiju i preneti ga na kalup za kiš ili pie,koji ste prethodno podmazali sa puterom ( ja koristim sprej za pečenje ) i staviti ga preko kalupa.Prstima povucite nežno stranice na dole da vam lepo testo “legne” po kalupu i preći oklagijom preko rubova ( pogledajte sliku ) i odstranite višak testa ( pazite da ne rastanjite previše, kao ja, imaćete višak testa, ako se to desi, napravite male mini tart sa tim testom ili ga ostavite u zamrzivač za neku drugu priliku)


U pripremljenu koru sipati smesu od bresaka i posuti sa kašikom dve pšeničnog griza.

Razvaljati i drugi disk i ako imate ovu spravicu za pravljenje čipki od testa, iskoristite je, ( meni je ovo prvi put da je koristim i nisam bila baš vešta sa njom, igraću se ja još pa ću naučiti I) a ako ne seći lente sa pizza sekačem i preplesti ih odozgore.

Premazati vrlo blago sa vodom i posuti šećerom

Rernu zagrejte na 250*C.

Kalup sa pitom, staviti na pleh, koji ste prekrili sa aluminijskom folijom i staviti u rernu, smanjiti temperaturu na 210*C i peći oko 25 do 30 minuta,dok ne počne blago da rumeni, smanjiti temperaturu na 185*C, rotirati pleh na suprotnu stranu i peći još 25 do 30 minuta, ili dok vam kora ne postane zlatno žuta a smesa vri.

Izvaditi iz rerne i ostaviti najmanje dva sata da se ohladi.

Poslužiti toplu ili hladnu sa kuglom sladoleda od vanile ili bez,podjednako je dobra i topla i hladna.

Recept za ovo testo sam videla na America’s Test Kitchen, dobijam redovno od njih email,ali pošto nisam njihov pretplaćeni član ne pokazuju mi sve recepte, samo neke, tako da ovaj recept nisam mogla da vidim u celosti,samo jedan deo a njihov magazin ne kupujem…i tako dok sasvim slučajno ne vidoh ovaj recept na ovom blogu, koji redovno pratim, takođe na tom istom blogu je i recept za nadev, koji sam donekle izmenila ( U originalnom receptu umesto griza i gustina stavlja se instant tapioka )

     Prijatno!!!!

Image

Нема коментара:

Постави коментар