уторак, 23. октобар 2012.

Letnje sarmice s keljom i ječmom

 Idealno za vreme posta,zdravo a posno.

Svi želimo da se po nekad odmorimo od mesa, a sarme su uvek gurmanske ( koje btw obožavam ) sa puno mesa.Mogu biti i posne, ove su jedne od tih posnih, koje imaju puno zdravog i svežeg povrća u sebi a umesto pirinča ( koji ja izbegavam da jedem ) jednu veoma zdravu žitaricu-ječam.
Ovo takože možete napraviti i sa kupusom umesto kelja.



Sastojci: 1 struk praziluka, 1 veća ili 2 manje tikvice, 1 ljuta paprika, očišćena od žilica i semenki, 1 mlada šargarepa, 3 – 4 čena belog luka, 12 listova kelja, 3 – 4 kašike sitno seckanog svežeg peršuna, 5 – 6 struka mladog luka, 4 – 5 svežih paradajza ( može i iz konzerve ili sok od paradajza ), 200 g ječma, po ukusu začini;biber,so, vegeta, na vrh noža ljuta mlevena paprika, ulje po vašem izboru

Priprema: U veću šerpu staviti vodu uz dodatak kašičice soli, poklopiti i pustiti da provri.
U međuvremenu očistite kelj i pripremite 12 većih listova ( ostatak zamotajte pa sledećeg dana pripremite čorbicu, ako nađem dobar recept,napisaću ga ) i kad je voda provrela stavljati po dva tri lista u šerpu.Kuvati oko 2 minuta.

Tako poparene listove izvaditi rešetkastom kašikom i stavljati ih u ledenu vodu, da vam ostane lepa boja, to isto uraditi i sa ostalim listovima. Listove kelja staviti u cediljku da se potpuno ocede.

U vodu, u kojoj ste poparili kelj, dodati malo peršuna ( ja obično dodam stabljike koje su mi ostale kad sam iskidala lišće i njih čuvam tako što namokrim kuhinjski papir,uvijem te stabljike  i stavim u kesu i nazad u frižider i koristim ih za spremanje supe ) sipati ječam, koji ste prethodno dobro isprali pod mlazom hladne vode.Poklopiti i kuvati na tihoj vatri dok se ječam ne skuva, ali ne i prekuva,mislim da je oko dvadesetak minuta ( nisam merila vreme ).


Dok se ječam kuva pripremiti ostatak namirnica. U veći tiganj staviti nekoliko kašika ulja i dodati opran i isećen praziluk i papriku,pržiti na osrednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dodati sitno sečenu šargarepu i nju malo ispržiti sa prazilukom, na kraju dodati sečenu tikvicu, mladi luk ( nemojte je ljuštiti ) i sitno sečen beli luk i to propržiti nekoliko minuta. Na kraju dodati peršun i začine po vašem ukusu.
( Ovde uvek možete da stavljate povrće po vašem ukusu )

Iscediti kuvani ječam i umešati ga u proprženo povrće,probati za so i biber i ako je potrebno dodati još začina.


Na svaki list kelja staviti dve kašike nadeva,pazite da imate dovoljno za sve listove i naređati u vatrostalnu posudu zavijene sarmice ( ja sam ih kuvala u zemljanoj posudi i sarme su zaista ukusne ).

Svež paradajz oljuštiti i sitno ga naseckati, staviti ga u tiganj u koji ste pržili povrće, dodati pola kašikice brašna, pola kašikice aleve paprike,so i biber i sipati vodu i sve dobro izmešati i preliti preko sarmica, da sarmice budu pokrivene tom tečnošću.

Umesto svežeg paradajza možete koristiti paradajz iz konzerve ili vaš kuvani paradajz iz flaše,koji ste ostavili za zimnicu.




Poklopiti vatrostalnu zdelu staviti u rernu i zagrevati zajedno sa zdelom i peći oko sat vremena, otklopiti i pustiti da se zapeče.





Poslužiti je toplu sa kiselim mlekom i domačim hlebom.






    Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар