петак, 19. октобар 2012.

Domaći vanilin ekstrakt


Još jedan poklon iz vaše kuhinje, koji možete napraviti sami. Obradovaćete mnoge.


 Sastojci:

3 mahune vanile
250 ml votke
1 tegla sa dobrim poklopcem

Priprema:

Sa oštrim nožem ili kuhinjskim makazama raseći vanilu po dužinu ostavljajući oko 6-7 cm pri kraju ne razrezanu.

Staviti mahune vanile u teglicu, i preliti ih sa votkom, da su potpuno u tečnosti, zatvoriti ih sa dobro zategnutim poklopcem (mi ovde koristimo MASON teglice) i dobro prodrmati teglicu.

Ostaviti ih ovako da stoje na tamnom mestu, s tim što ćete teglicu bar jednom nedeljno dobro izmućkati. Ostaviti da stoji 6 nedelja i onda procediti kroz najfiniji filter za kafu, da biste odstranili sva vlakna iz tecnosti. ( Ako vam ne smetaju zrna vanile,onda nemojte uopšte cediti )

Tako procedjenu sipati u tamne flašice i držati u frižideru i koristiti kada vam je potrebna.

Ovo takođe možete sipati u lepe manje flašice, privezati mahunu vanile sa mašnicom i malom karticom i pokloniti svojim prijateljima za Božic, rođendan, Uskrs.

Šipke vanile nemojte bacati, osušiti i stavite ih u teglu, sipati kristal šećer ( ako imate caster šećer, on je dosta sitniji od kristal šećera ) i ostavite da odstoji nekoliko dana, dobićete fini vanilin šećer.

Umesto votke možete koristi burbon, tamni rum ili tekilu, sta vam je po volji.

Mahune vanile možete naručiti za jeftine pare preko ebay-a, ja sam naručila Madagascar vanilu za 15 dolara (sa poštarinom) 50 komada, dok je ovde samo 3 mahune isto toliko.

Ovu količinu možete povećati.

Recept iz “Taste of Home”

Нема коментара:

Постави коментар