уторак, 30. октобар 2012.

Coffee cake sa cimetom i orasima

Idealan kolač koji možete poslužiti sa kafom ili čajem a deci ponuditi sa čašom običnog ili čokoladnog mleka za doručak



Sastojci za fil:

2 pune kašike braon šećera ili 60 g običnog šećera
2 kašičice mlevenog cimeta
100 g krupnije sečenih oraha

Sastojci za kolač:

300 g svenamenskog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
3 jaja
200 g šećera
200 ml ulja
2 kašičice vaniline esencije
korica od manje pomorandže ili 4-5 kapi prirodnog ulja od pomorandže
250 ml kisele pavlake

Priprema:

Jaja, sobne temperature, mutiti i polako dodavati šećer dok vam smesa ne pobeli i postane gusta.Muteći i dalje sipajte ulje u tankom mlazu i vanilinu esenciju,ali smanjite brzinu na mikseru.

Dodativati brašno, koje ste izmešali sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom, iz tri puta i takođe na niskoj brzini sjediniti sa smesom od jaja. Na kraju sa spatulom, umešati i sjediniti kiselu pavlaku i koricu pomorandže ili prirodno ulje, sa testom, samo dotle dok vam nestanu bele linije od pavlake.


 Kalup za kuglof isprskati dobro sa sprejom za pečenje ili podmazati sa hladnim puterom i pobrašniti i sipati dve trećine smese.
4.  Posuti sa dve trećine oraha, koje ste prethodno krupnije iseckali i pomešali sa šećerom i cimetom. Sa štapićem za ražnjić ili nožem izmešati smesu od oraha sa testom.


5.  Preko izmešane smese isipati ostatak testa tako da pokrijete orahe, spatulom poravnjati, ne brinite ako se ne pokrije cela smesa od oraha i posuti sa ostatkom oraha.

 Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 55 do 65 minuta, u zavisnosti od vaše rerene dok blago ne porumeni. Probati sa štapićem za ražnjić,tako što ćete zabosti u sredinu testa i ako je štapić čist, kolač je pečen.


Pečen kolač ostaviti u kalupu, na žici petnaestak minuta da se ohladi.Okrenuti kolač i ostaviti da se potpuno ohladi

 Po želji kolač možete posuti sa prah šećerom ili napraviti karamel umak i poslužiti sa njim.

Karamel umak:

55 g putera
100 g braon šećera
2 kašike sirupa od kukuruza a može i bez njega
prstohvat soli
1 kašičica vaniline esencije
85 ml tečne pavlake

U šerpicu sa duplim dnom otopiti puter,šećer sirup i prstohvat soli.Mešajte dok se šećer ne otopi, povećajte temperaturu i pustite da provri.Skloniti sa temperature i sipajte vanilu i pavlaku,pazite dodatak pavlake u vreli šećer će izazvati burnu reakciju…sve dobro izmešajte,vratite na ringlu i kuvati još minut dvas,mešajući. Preliti preko kolača ili poslužiti sa strane.Ovakav umak može stajati u frižideru oko 5 dana, samo što pre služenja morate ga zagrejati.

Na originalnom receptu ćete videti kalup u kom je ovaj kolač pečen, ja nemam taj kalup pa sam ga pekla u kalupu za kuglof, vi ako imate taj kalup,pecite u njemu.Nema razlike,u kom god da su se kalupu pekli.

Originalni recept je odavde a možete ga praviti u raznim oblicima,kao muffine u malim kalupićima ili kao obilan kolač.

       Prijatno!!!!

1 коментар: