уторак, 30. октобар 2012.

Ujnin rolat

Moja ujna, koja mi ustvari nije ujna više, ali sve ove godine, ona i njen muž su bili moja jedina familija, pored ujakove mame, moje drage nane,i koji su bili sa mnom i u dobru i u zlu, jedina familija, koju moja deca imaju sa očeve strane,sutra slavi svoj specijalni rođendan, ovo je moj mali doprinos za to slavlje. 
   
                           Draga moja Dragice, srećan ti tvoj jubilarni rođendan!!!!!!




 Sastojci za patišpanj:
 6 jaja
100 g šećera
1 limun
120 g brašna
13 g praška za pecivo
2 kašike kakaoa
     Za fil:

200 g putera
2 jaja
200 g šećera u prahu
2 kašike ruma
100 g čokolade za kuvanje

    Za preliv:

3 kašike vode
2 kašike šećera
100 g čokolade za kuvanje
80 g putera
20-30 g čokoladnih mrvica

Priprema:
  
Odvojiti belanca od žumanca.
Umutiti belanca i ostaviti ih na stranu.
Žumanca i šećer mutiti mikserom dok ne promeni boju a šećer se rastopi.
Dodati prašak za pecivo,brašno, sitno izrendanu koru limuna i promešati.
Dodati belanca,umešati ih sa varjačom dok se smesa ne sjedini.

Smesu podeliti na dva dela, u jedan deo dodati kakao i dobro sjediniti.

Kalupe, veličine 25cm X 37cm, ili sličnih veličina, postaviti sa papirom za pečenje i sipati oba testa, svako posebno.
Ako nemate dva pleha, istih veličina,pecite, jedan po jedan.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 9 minuta, ili dok vam blago ne porumeni a stranice rolata se odvoje od stranica pleha.

Fil:

Otopiti 100 g čokolade na pari ili u mikrotalasnoj.

U jednu šerpu staviti malo vode, pustiti da provri,preko staviti metalnu posudu  u kojoj ćete staviti 2 žumanca i pola prah šećera i mutiti dok vam se žumanac ne zgusne.
Skloniti i prohladiti,dodati puter sobne temperature, ostatak prah šećera i rum, umutiti dok ne dobijete penastu smesu.

Fil podeliti u dve posude u jednu dodati otopljenu čokoladu, drugi ostaviti žut.
Ostaviti ih na stranu.

Ispečene rolate zaviti sa papirom, prvo uviti žuti rolat, preko njega uviti braon rolat, znači oba rolata zaviti u jedan rolat, zaviti  u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

Ohlađene rolate odviti pažljivo, skinuti papir za pečenje.Braon rolat premazati sa žutim filom, preko fila staviti žuti rolat i  premazati sa čokoladnim filom.Uviti rolate zajedno, staviti ih na tacnu i ostaviti u frižider da se malo fil stegne, pre nego što prelijete glazurom.

Glazura za rolat:

1.  U manju šerpu staviti 100 g čokolade,3 kašike vode,
2 kašike šećera i puter i uz stalno mešanje sjediniti sve sastojke.
Preliti preko rolata i ukrasiti čokoladnim mrvicama.

Ohlađeni rolat iseći na parčiće, naređati stepenasto i dekorisati polukrugovima pomorandže.



    Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар