уторак, 30. октобар 2012.

Prebranac

Najomiljenije jelo u našoj kući.Ne prođe ni jedno slavlje a da ga nema na stolu i uvek prvi nestane.
Idealno za posne slave.




Sastojci:

1 kg pasulja ( ili po želji )
3 veće glavice crnog luka
1 ljuta papricica (ko ne voli neka stavi obicnu zelenu papriku)
1 praziluk
1 šargarepa
3-4 cena belog luka
2 lovorova lista
vegeta, soli, bibera po ukusu
prstohvat suve nane
1 kasika brasna
1 kasika aleve paprike
sitno seckan peršun
ulje za prženje

Priprema:

Skuvati pasulj, procediti od vode i ostaviti malo te vode da se prebranac nalije sa istom, ja prvu vodu od pasulja bacam, nalijem ponovo sa vodom i kuvam dok se ne skuva. ( dosta puta koristim i pasulj iz konzerve, ali ga dobro isperem sa hladnom vodom )

Sitno naseckati crni luk i pržiti ga dosta dugo na ulju, paziti da ne izgori, tom luku dodati, praziluk (samo beli deo, koji ste prethodno dobro oprali, presekli na pola i nasekli sitne šnitice) i njega upržite, dodati sitno isečenu papričicu, rendanu šargarepu,propržiti i dodati kroz presu istisnut beli luk svemu tome dodati kašiku brasna i kašiku aleve paprike, malo propržiti, dodati pasulj, naliti sa vodom koju ste ostavili na stranu, samo da jedva pokrije pasulj, ko ne voli brašno i ne mora stavljati, dodati malo suve nane ( to je da se stomak ne naduje i nemate gasove), lovorov list, pobiberiti i povegetiti po ukusu.Ja stavljam i sitno seckan peršun, vi kako volite.

Ja moj prebranac obavezno pečem u zemljanoj posudi, tako je najukusniji, ako nemate pecite u šta imate. Pazite da ga ne prepešete, onda je puno suv, ja volim kada ima malo safta. Uz belolučene paprike i prebranca ne treba vam više ništa.




     Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар