Ovu vrstu pite najviše volim sa višnjama i borovnicama.
Sastojci:
450 g brašna
125 g neslanog putera
100 g masti
1 kašika šećera
prstohvat soli
6-7 kašika ledene vode ( možda će trebati još )
2-3 kašike ledene vodke
Sastojci za fil:
200 g + 1 kašika šećera
3 kašike gustina
prstohvat soli
1 kg očišćenih višanja
3 kašike soka od limuna
pola kašike vanilinog ekstrata
50 g putera,isečen na kockice
1 kašika mleka
kašika dve griza
Priprema:
U multipraktik staviti brašno,so i šećer i
pustiti da se sve sjedini, dodati mast i miksati samo dotle dok se ne
pretvori u sitnije grudvice,oko desetak sekundi,dodati puter koji ste
isekli na sitnije kockice i miksati samo dotle dok ne dobijete smesu
koja ima grudvice, veličine graška.
Isipati testo u zdelu i dodavati ledenu vodu i vodku ( ja obično pomešam zajedno ) kašiku po kašiku te spatulom sjediniti testo sa vodom, nemojte raditi rukom da ne grejete puter i mast vašom rukom ( testo će biti prhkije ) i dodajete vodu dok vam testo ne postane dovoljno meko da možete da ga stisnete rukom i da se ne raspada.
Testo podeliti na dve lopte,jednu malop veću od druge,uviti u providnu foliju i ostaviti najmanje jedan sat da se testo ohladi u frižider.
Ja sam ovo testo napravila veče pre i ostavila u frižider preko noći. Možete ga napraviti i dva dana ranije.
( Ako nemate mast možete koristiti samo puter )
Ako vam je testo bilo preko noći u frižideru, izvaditi ga i ostaviti sobnoj temperturi oko pola sata, razvaljati prvo loptu koja je malo veća, na pobrašnjenoj radnoj površini i namotati testo na oklagiju te ga preneti na kalup za pie, veličine 25 cm i nežno,prstima oblikovati u obliku kalupa i pustiti da ivice budu malo duže preko kalupa.
Posuti dno testa sa kašikom dve griza.
Rastanjiti i drugi deo testa na blago
pobrašnjenu radnu površinu, ako imate ovu spravicu, donje kockice, koje
služe da se testo iseče,pobrašniti i pritisnuti na gornju koru da vam
napravi otvore iz kojih će para izlaziti dok se pie peče.Isipati testo u zdelu i dodavati ledenu vodu i vodku ( ja obično pomešam zajedno ) kašiku po kašiku te spatulom sjediniti testo sa vodom, nemojte raditi rukom da ne grejete puter i mast vašom rukom ( testo će biti prhkije ) i dodajete vodu dok vam testo ne postane dovoljno meko da možete da ga stisnete rukom i da se ne raspada.
Testo podeliti na dve lopte,jednu malop veću od druge,uviti u providnu foliju i ostaviti najmanje jedan sat da se testo ohladi u frižider.
Ja sam ovo testo napravila veče pre i ostavila u frižider preko noći. Možete ga napraviti i dva dana ranije.
( Ako nemate mast možete koristiti samo puter )
Ako vam je testo bilo preko noći u frižideru, izvaditi ga i ostaviti sobnoj temperturi oko pola sata, razvaljati prvo loptu koja je malo veća, na pobrašnjenoj radnoj površini i namotati testo na oklagiju te ga preneti na kalup za pie, veličine 25 cm i nežno,prstima oblikovati u obliku kalupa i pustiti da ivice budu malo duže preko kalupa.
Posuti dno testa sa kašikom dve griza.
Ako koristite smrznute višnje,prethodno ih
odledite i ocedite, ali ostavite malo tečnosti, da nisu potpuno suve. (
kod mene je jjedan deo višanja iz višnjevače, bilo mi je žao da ih
bacim.Oceđene višnje iz višnjevače sam ocedila i zamrzla i po potrebi
koristim ih u ovakve ili pite kao naše.Pošto u sebi imaju alkohola one
se neće smrznuti tako da ih je lako odvojiti ).
U veću zdelu staviti šećer,gustin, prstohvat soli, vanilinu esenciju i limunov sok i sve zajedno izmešati.
Sipati na pripremljenu koru,koju ste posuli sa grizom.
50 g putera iseći na kockice pa pobacati preko fila.
U veću zdelu staviti šećer,gustin, prstohvat soli, vanilinu esenciju i limunov sok i sve zajedno izmešati.
Sipati na pripremljenu koru,koju ste posuli sa grizom.
50 g putera iseći na kockice pa pobacati preko fila.
Ako nemate ovu spravicu,pizza sekačem iseći trakice i uplesti ih preko testa.Pažljivo preneti gornju koru preko fila,stisnuti prstima ivice oba testa da se slepe, da nebi fil cureo.
Premazati testo pomoću kuhinjske četkice sa mlekom,ja sam se igrala pa sam stavila ove kockice, ali nisam premazala mlekom i meni je jedan red poispadao i po želji posuti sa jednom kašikom šećera.
Peći 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C, smanjiti na 185*C i peći još 50 do 60 minuta ali pazite da vam ivice ne izgore, po potrebi, prekriti ivice, dok ne dobijete lepu zlatnu bojicu.
Ohladiti ili toplu možete poslužiti sa kuglom sladoleda od vanile.
Prijatno!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар