петак, 19. октобар 2012.

Štrudlica sa pestom



Sastojci za testo:

420-450 g brašna
7 g suvog kvasca
2-3 kašike maslinovog ulja
250 ml surutke ili mlaćenice ili mleka
1 1/2 kašičice soli
1 kašičica šećera

Sastojci za premaz:

150 do 200 ml pesta
po 50 g sveže naribanog parmezana i asiago sira
1 kašika otopljenog putera
belog luka u prahu ( po ukusu )
sveže mlevenog bibera ( po ukusu )

Priprema:

    Naberite bosiljak da imate dovoljno samo za ovaj recept ili ako imate više,kao ja, naberite ga i dobro ga oprati. Razdvojiti listove od stabljike i stavite da vam se osuši od vode.Naberite bosiljak da imate dovoljno samo za ovaj recept ili ako imate više,kao ja, naberite ga i dobro ga oprati. Razdvojiti listove od stabljike i stavite da vam se osuši od vode.



  U multi praktik staviti, osušeno od vode, lišće, pinjole, nekoliko češnjeva belog luka i pustite da melje i polako dodavati maslinovo ulje,po potrebi stati i spatulom očistiti zidove od smese,ulje dodati onoliko koliko volite da vam je pesto gust ( ja volim više pinjola u moj pesto i dodam ga više ).
   Spremljeni pesto stavite u teglicu i preliti maslinovim uljem. ( prvo upotrebite onoliko koliko vam treba za ovaj recept i ostatak preliti maslinovim uljem ).



   Tečnost koju ćete koristiti (surutku, mleko ili mlaćenicu ) zagrejati da bude toplo,dodati suvi kvasac i kašičicu šećera i ostaviti da naraste.
  U posudu za mešenje staviti 300 g brašna, so i maslinovo ulje a posebno staviti još 150 g brašna u zdelicu.
  U posudu gde ste stavili 300 g brašna, dodati nadošli kvasac i sve zajedno izmešati, dodati još malo brašna od onih 150 g samo toliko da vam se testo odvoji od stranica posude.
   Radnu površinu pobrašniti ( stalno uzimamo brašno iz ove posude gde je 150 g brašna ),isipati testo iz posude i sad počinjemo da ga mesimo i stalno dodajemo po malo brašna dok ga ne umesimo u glatko i meko testo. Meni je bilo potrebno 420 g sve ukupno.
    Pobrašnimo posudu u kojoj smo zamesili,vratimo umešeno testo i pobrašnimo ga,pokrijemo ga sa providnom folijom i ostavimo ga na toplom mestu da nam testo naraste ( oko 45 minuta do sat vremena ).


    Naraslo testo istresti na radnu površinu,premesiti ga i pobrašniti malo radnu površinu i rastanjiti testo sa oklagijom u pravougaonik, debljine oko 1,5cm.

     Preko rastanjenog testa premazati pesto, ostaviti sa strane po malo ne premazanog testa.



     Preko pesta posuti oba sira .


     Stranice testa sa vaše leve i desne strane preklopiti malo prema unutra, da vam fil ne curi i uviti u rolat, kaš što bi uvili štrudlu.


    Preneti rolat na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje, ja sam moj stavila u digiljasti kalup u koji pečem hleb ( izmeriću kalup sutra ) koji sam isprskala sprejom za pečenje.
    Pokriti ponovo sa providnom folijom i ostaviti 15 – 20 minuta da ponovo naraste.
    Za to vreme zagrejati rernu na 200*C i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
    Pečenu štrudlicu premazati sa 1 kašikom otopljenog putera, posuti sa belim lukom u prahu i sveže mlevenim biberom ( ja sam ovo preskočila ) i poslužiti toplu.


   Recept je odavde

  Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар