Jelo mi se nešto slatko, prvo sam mislila da pravim štrudlu sa
orasima, mrzelo me da meljem orahe, i kad videh ovaj recept na
internetu, znala sam da je pravi izbor.
Sastojci:
300 g brašna
75 g šećera
1 kašičica meda
5 g suvog kvasca
1 jaje
75 ml mleka
50 g putera
1/2 kašičice soli
1 kašičica vaniline esencije
5 zrelih bresaka
75 g šećera
1 kašičica meda
5 g suvog kvasca
1 jaje
75 ml mleka
50 g putera
1/2 kašičice soli
1 kašičica vaniline esencije
5 zrelih bresaka
Priprema:
Prvo ćemo napraviti starter za testo.Zagrejati pola količine
mleka u mikrotalasnoj da bude mlako, dodati kašičicu meda i mešati da se
med otopi, dodati dve kašike brašna,sjediniti sa mlekom i na kraju
dodati kvasac,još jednom sve izmešati i ostaviti na stranu da se
količina udupla,trebaće oko pola sata.
U zdelu od miksera staviti jaje, pola šećera i dodati nadošli
starter i sve dobro sjediniti, mešajući nekoliko minuta.Dodati
brašno,tečnu vanilu, otopljeni puter,so i ostatak mlakog mleka i pustiti
da se sve sjedini, nekoliko minuta,na osrednjoj brzini.
Testo oblikovati u loptu, prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se udupla.
Uduplano testo podeliti na 8 loptica i ostaviti da još jednom naraste oko pola sata.
Dok vam testo raste prvi put, napraviti nadev od bresaka,
Oljuštiti ih i iseći ih na kocke, nemojte da se vam premale, jer će
tokom kuvanja breskve da se “istope”,staviti u manju šerpicu i dodati
onu drugu polovinu šećera, koje vam je ostalo od testa.Na osrednjoj
temperaturi pustiti da provri, snmanjiti temperaturu i kuvati oko 5
minuta,povremeno mešajući. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Narasle loptice razvaljati 15 cm u dužini i 15 cm u
širini,stasviti nadev po sredini, jednu stranu iseći na trakice sa pizza
nožem, stranom, koja nije isečene,prekriti nadev, viljuškom ili vašim
prstima pritisnuti krajeve da se zalepe pa isečenim trakicama
prekriti testo.
Tako uraditi sa svih osam loptica, U originalnom receptu je
bilo 3 breskve za nadev,meni nije bilo dovoljno za svih osam štrudlica,
pa sam nekoliko štrudlica napravila sa višnjama, koje sam dobro ocedila.
Gotove štrudlice premazati umućenim jajetom, sa nekoliko kapi
vode i ostaviti da se odmore desetak minuta. Preći ih, u prethodno
zahrejanoj rerni na 180*C oko pola sata ili dok vam blago ne porumene.
Ohladiti, posuti prah šećerom i poslužiti.
Prijatno!!!!!
Pa Vi ste fantastični! Kad Vam se jede nešto slatko - napravite štrudlu....Ja siđem u radnju po Jafa keks :-)
ОдговориИзбришиE moja Opasna, nemam tako blizu radnju niti naše proizvode pa moram da se snalazim.Pozdrav draga moja.
ОдговориИзбриши