четвртак, 25. октобар 2012.

Najlepša nanina focaccia


Ovo nije recept moje nane,ovako se zove originalni  recept.Za mene je ovo, jedan od najlepših testa, za pogaču i hleb, koji će redovno biti na našem stolu.


Sastojci:
 
500 g brašna za hleb
25 g otopljenog putera
500 g skuvanog brašnjavog krompira
30 g svežeg kvasca
1/2 umućenog jajeta
2 kašike soli
1/2 kašičice šećera
375 ml toplog mleka
2 pune kašike brašna

    Nadev:

1 kg duguljastog paradajza
4-6 češnja belog luka
suvi oregano
parmezan sira
maslinovo ulje
Priprema:

Prvo pripremiti kvasac za focacciu.



U većoj zdeli staviti toplo mleko, dve pune kašike brašna,kvasac i pola kašičice šećera. Sve dobro izmešati,pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti oko pola sata da raste.



Krompir skuvati u ljusci,prohladiti ga i oljuštiti. U veću posudu za mešenje, staviti brašno ( ovde se pominje tip 00 ili sve namensko brašno, ja sam koristila bread flour ili na našem brašno za hleb),so i dodati propasiran skuvani krompir,sipati nadošli kvasac,pola umućenog jajeta,otopljen puter.



Sve zamesiti u meko i elastično testo, po potrebi dodati još malo brašna.

Testo oblikovati u loptu posuti posudu i testo sa brašnom, pokriti ga sa providnom folijom i ostaviti da raste na toplom oko sat vremena.

Dok testo raste u veći tiganj staviti maslinovo ulje da se zagreje na veoma tihoj temperaturi,dodati sitnije iseckan beli luk i pržiti ga na toj temperaturi dok ne zamiriše. Paradajz iseći, odstraniti semenke i iseći ga na sitnije komade. Dodati paradajz u tiganj i pržiti samo nekoliko minuta.




Narasli testo isipati na radnu površinu, podeliti ga na tri dela.

U posudicu sipati malo maslinovog ulja, namažite ruke sa tim uljem i od svake lopte oblikovati pogaču,na plehu, koji ste dobro podmazali uljem.



Focacciu poslužiti toplu.Mi smo je jeli uz salatu od slanutka i kelja.

Pogače ovih vrsta su jako mekane i po nekoliko dana.





  Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар