понедељак, 22. октобар 2012.

Varivo sa bamijom

Tako retko kuvam bamiju, da je zaista šteta.Potrudiću se da je češće uvrstam u naš jelovnik.



Sastojci:

700 g svinjskog ili telećeg mesa ( mesnata rebra )
600 g bamije
500 g luka ljutika/aljma/arpadžik
5 šargarepe
3 kocke za supu
ulje
po ukusu začini;biber, vegeta so
800 ml vode ili pilećeg temeljca
peršun

Priprema:

Meso oprati i začiniti po ukusu ( biberom, vegetom, solju ) i ostaviti da odstoji pola sata u frižideru.

Zemljanu ili vatrostalnu posudu,koja ima poklopac, poprskati sa uljem,poređamo pola količine mesa pa preko izdrobimo kocku za supu ( ja je ne volim pa sam posula sa jednom kašičicom vegete ) preko mesa naneti polovinu  bamija( koje ste prethodno oprali ) i pokriti sa preostalim mesom a meso prekriti sa ostatkom bamija. Izdrobiti i drugu kocku za supu.

Šargarepe očistiti i iseći na veće komadei staviti ih prko bamija i preko njih izdrobiti i treću kocku za supu. Na kraju očistiti luk,iseći na polovine i staviti ih svuda preko šargarepa.

Poprskati uljem i pobiberiti po ukusu, dodati 1/2 kašičice ljute mlevene paprike, ako ne volite ljuto (neće se ni osetiti ) stavite slatku mlevenu papriku preliti sa vodom ili pilećim temeljcem,prekriti i dobro ušuškati sa folijom, zaklopiti sa poklopcem i peći oko 90 minuta na 200*C.

Poslužiti u dublji tanjur tako što ćete sipati meso i povrće prvo, preliti sa tečnošću i posuti seckanim peršunom.

Uz čašu crnog vina i parčetom finog hleba neka vam je prijatno!!

Recept iz časopisa “Hrana i Vino” od autorice Elenke Ilieve iz Skoplja

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар