четвртак, 25. октобар 2012.

Kifle koje se ne mese


Peciva obožavam i uvek kad naiđem na neki dobar recept volim da ga isprobam…..nikada nisam napravila lakše i lepše kifle i to koje se ne mese.




Sastojci:

125 ml mlake vode
12 g suvog kvasca
1 kašika meda
125 ml hladnog mleka
85 g otopljenog putera
65 g šećera
1 jaje
1/2 kašičice soli
od 450 do 550 g svenamenskog brašna
+75 g otopljenog putera

Priprema:

U manji činijicu staviti kašiku meda,suvi kvasac i toplu vodu, sve promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Dok se kvasac diže otopiti puter, i u otopljeni puter staviti hladno mleko.

U veću posudu za mešenje staviti šećer,jaje,so,otopljen puter sa mlekom i nadošli kvasac,sa varjačom sve to dobro promešati i dodavati po 150 g brašna i svaki put dobro sjediniti, kada ste dodali zadnjih 150 g brašna testo će biti dosta meko,ako se testo odvaja od posude istresite ga na radnu površinu i pomoću brašna  oblikujte ga u kuglu,vratite ga u posudu iz koje ste istresli i na dnu i po testu posuti brašnom.
*****Upotrebiti prvo 450 g brašna, ako je potrebno dodavati po malo i ostalih 100 grama



Pokrijte ga providnom folijom i čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da naraste.



Uduplano testo podeliti na pola. Pomoću brašna,vrlo nežno oblikujte u loptu,posuti loptu sa brašnom i oklagijom rastanjiti krug prečnika 30 do 35 cm.Pazite da stalno posipate brašnom radnu površinu i stalno pomerajte rastanjeni krug, da vam se testo ne lepi za radnu površinu i gornji deo da vam se ne lepi za oklagiju.


.Premazati testo sa otopljenim puterom.



Krug iseći na 12 trouglova.Svaki trougao uviti u kiflu. Pleh u kom ćete peći kifle postaviti sa papirom za pečenje, naređati kifle, ali ostavite dovoljno mesta između, jer kifle će još da narastu.
Tako isto uradite i sa drugom polovinom testa.



Pečene kifle premazati sa još malo otoljenog putera,ostaviti da se ohlade ( ako možete toliko dugo da čekate ) i poslužiti ih sa mlekom, jogurtom ili pivom.







    Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар