петак, 19. октобар 2012.

Beli luk - Dobro je znati

“Zbog neprijatnog mirisa beli luk smo skloni da izbegavamo.Ali,da li je to pametno? Naime, vrlo često zaboravljamo kako je reč o biljci koja je nepresušno vrelo zdravlja:poznat je od davnina kao protivotrov koji pospešuje metabolizam,pomaže kod dermatoloških problema, čisti krv,poboljšava rast kose,jača zube i desni….Čak nam pomaže i da odbacimo suvišne kilograme.”




Samo nekoliko biljaka ima dužu istoriju od belog luka.Još su ga egipatski faraoni,stari Grci i Rimljani upotrebljavali da osnaže telo i suzbiju crevne nametnike.Moderni čovek celog života upotrebljava beli luk;njime začinjuje meso i supe,dodaje ga u salate a jede ga i sirovog.
Belim lukom se lećimo od prehlade,kašlja,stavljamo ga u uvo,sisamo rasečenog na kriške,čak ga ušmrkavamo u nos….Ali koliko zapravo znamo o ovome čudu prirode?

Često ni sami nismo svesni koliko beli luk nije obična baštenska biljka,već najprirodnija ostava zdravlja čija je svetska slava proveravana i potvrđivana vekovima.
Medicina-i ona službena kao i tradicionalna,narodna-savetuje upotrebu belog luka kod gotovo svih zdravstvenih problema.

Naime,gotovo sve korisne materije kojima su siromašne druge biljke mogu se pronaći upravo u ovome čudu prirode te stoga u tabeli biljaka neophodnih čoveku zauzima posebno mesto,svrstavajući se u sva tri osnovna grafikona. Osim što nam je neophodan kao hrana,ukusan je i koristan začin koji normalizuje rad creva i rešava mnogobrojne zdravstvene probleme.

Beli luk je jedna od malobrojnih koja sadrži sumpor,čoveku neophodan element.U drugim proizvodima biljnog ( a i životinjskog) porekla,sumpora ima vrlo malo ili ga uopšte nema, a nedostatak toga važnog elementa može dovesti do teških posledica po naše zdravlje.

Jeste li znali:

* Adenozin iz belog luka sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

*Organske komponente iz belog luka koje sadržavaju sumpor smanjuju nivo holesterola i deluje preventivno na razvoj malignih bolesti.

* Aminokiseline iz belog luka utiču na sniženje nivoa štetnog holesterola ( LDL) u plazmi,odnosno na povišenje koncentracije zaštitnog holestorola (HDL) – beli luk snižava nivo holesterola i triglicirida, čak i pri konzumaciji hrane s visokim udelom masti potvrđeno je njegovo dejstvo na širenje krvnih sudova,pogotovu na perifernim krvnim sudovima, odnosno suženim krvnim sudovima glave,oka i nogu – moguća je korist u tretiranju nekih vrsta glavobolja i bolnih grčeva u potkolenicama koji se kod nekih starijh ljudi javljaju čak i nakon kraćih šetnji.

* Dovodi do snižavanja krvnog pritiska za 5 do 10%

* Normalizuje ubrzan rad srca,poboljšava rad srčanih krvnih sudova i snabdevanju srčanog mišića krvlju,što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjuje sklonost trombozi.

* Deluje  na održavanje elastičnosti krvnih sudova i smanjenje viskoziteta krvi.

* Pospešuje probavu i rad želuca te podstiče rad jetre,bubrega i prostate.

*Za od davnina  poznat antimikrobni učinak naučno je potvrđeno da potiče od alicina,te da je vrlo delotvoran kod raznih infekcija.

* Pomaže u lečenju raznih plućnih obolenja, a izrazito u lečenju gripa i bronhitisa.

*Dokazan je i antiparazitski učinak belog luka.

***Stop zubobolji:***

Ovo je jedan od recepata za koji su znale još naše prabake, unutrašnju stranu ručnog zgloba obilno natrljajte naribanim belim lukom,zatim sitno naribajte nekoliko češnjeva i čvrsto ih zavijte u korenu ručnog zgloba ( kod pulsa)
Najvažnije je pri tom da ove obloge stavljate na ruku suprotnu od mesta bola.Pre nego što na kožu stavite luk,omotajte je čistom krpom kako biste izbegli opekotine! Postoji i drugi,jednostavniji način lečenja zubobolje uz pomoć ove biljke:nakon jela isperite usta čajem od belog luka – na taj ćete način privremeno ublažiti bol zuba iz koga je,na primer, ispala plomba. U tom slučaju u rupu u zubu možete staviti ili kuglicu od vate koja je natopljena sokom od belog luka,ili komadić svežeg luka. Uopšteno,smaрta se kako njegove sićušne čestice ( mikroelementi) prodiru u krv i tkivo,pa tamo “rade” u pravome smeru,smirujući bol i iritaciju živaca.

***Ublažavanje bolova u nogama***

Za početak dignite noge pod uglom od 45 stepenii opustite se nekoliko trenutaka. Zatim ih 15 minuta držite u posudi sa toplom vodom u koju ste dodali 1-2 kašike morske soli. Nakon toga ih isperite toplom vodom i pripremite kupku za noge sa toplom vodom u koju ste stavili 6 kapi eukaliptusovog ulja,6 kapi ružinog ulja i 1 kašičicu soka belog luka.Držite ih u posudi 5 minuta i potom isperite hladnom vodom. Bolne noge biće samo daleka prošlost.

*** Kupke od belog luka***

Kupke od belog luka rade se od proporcionalnih delova čaja od luka i vode za kupku 1:3.Temperatura vode treba biti od 35 do 45 stepeni Celzijusa,tj kupka je topla ili vruća. Preporučuje se boravak u kupki od svega nekoliko minuta,ne više od pet!- kako organizam ne bi doživeo šok.Nakon kupke je dobro istuširati se toplom vodom ( temperatura vode treba biti niža od one koje nam je bila kupka),a zatim se dobro utopliti u krevetu.
Napomena: ne savetuje se onima sa srčanim problemima

*** Zbogom peruti***

Vrlo delotvorno i jednostavno možete se zauvek rešiti dosadne peruti: napravite smesu od 2-3 češnja belog luka i dva sata pre pranja kose utrljajte je na teme, a potom kosu operite neutralnim šamponom. Ovu je proceduru potrebno ponavljati tokom dva meseca,nakon čega perut obično nestaje na više godina.

***Kraj opadanju kose***

Možda niste znali ali beli luk vam može i vrlo efikasno pomoći u sprečavanju opadanja kose.Kako bi se pripremila lekovita smesa,potrebno je dobro promešati jednu kašičicu soka od aloje sa kašičicom meda i kašičicom soka od belog luka.
Pre nego što operete kosu,pripremite čaj od kamilice i koprive,uzetih po kašičicu.Bilje prelijte sa litrom vode i kuvajte 30 minuta na pari,ne zaboravljajući da promešate.Potom iz frižidera uzmite uzmite gotovu smesu od belog luka i dodajte u nju jedno žumance,sve dobro promešajte i pripremite se za lekovitu proceduru. Za početak podelite kosu na razdeljak,nakon čega laganim pokretima utrljajte sveže pripremljenu smesu.Zatim utoplite glavu peškirom,stavljajući odozgo celofan.Nakon 20 minuta dobro operite kosu neutralnim šamponom,utrljajte još jedno žumance a zatim jkosu dobro isperite vodom. Za kraj samo isperite kosu prethodno pripremljenim čajem.

***Trik za čisto lice***

Sledeći recept pokazao se izuzetno dobar za lečenje gnojnih bubuljica na licu: svakog dana napravite svežu kašu od nekoliko izgnječenih režnjeva belog luka i stavljajte ih na lice.Masku nemojte držati duže od 10 – 15 minuta.
Napomena: ukoliko imate osetljivu kožu, ova bi vam metoda mogkla biti suviše drastična pa vam je ne preporučujemo. U tom slučaju ipak biste ovu vrednu namirnicu morali da uvrstete u ishranu. Lekari savetuju redovno konzumiranje belog luka svima koji imaju dermatološke upravo stoga što beli luk ima ulogu odličnoga prirodnog dezinfikatora.Naravno, na toj njegovoj osobini je i zasnovano delovanje gustih sirupa,čajeva i melema od od belog luka koje nanosimo na problematičan deo kože.No da bi lečenje bilo efikasno,trebalo bi uzimati čaj od belog luka po nekoliko kašika dnevno.Tek tada će on početi da deluje sa sastojcima krvi i procesom metabolizma. A upravo se zbog poremećaja tih vrsta i pojavljuju bubuljice i čirevi.

***Spas protiv bradavica***

Sveži češanj belog luka sitno narežite i stavite na bradavicu, a okolinu kože prethodno namažite vrlo masnom nevenovom kremom.Luk pričvrstite flasterom koji ćete svakodnevno menjati dok bradavica ne otpadne.
Takođe,možete obložiti kožu oko bradavice s unutrašnjom stranom kore od banane i nakapati na samu bradavicu sok od luka.Flaster se i u tom slučaju treba menjati svakog dana, a bradavice bi trebale nestati u narednih 7 do 10 dana.
Napomena: ovo je sredstvo vrlo delotvorno i za lečenje žuljeva. U tom slučaju obično sde beli luk pričvrsti flasterom na obolelo mesto i ostavi da feluje preko noći.”

Preneto iz magazina “Zdravlje iz prirode”

Možda će nekom nešto odavde pomoći.

Нема коментара:

Постави коментар