уторак, 16. октобар 2012.

Loukoumades/ Uštipci na grčki način

Kod naših prijatelja smo jeli ove divne uštike,recept je njihove strine,Grkinje. Mi smo se oduševili ovim uštipcima,nadam se da ćete i vi.



Sastojci:

    Za zamesiti uštipke:

1 kašika šećera
125 ml tople vode
10 g suvog kvasca

    Za Uštipke:

1 veliko jaje ili dva manja
450 g brašna
1/2 kašičice soli
na vrh noža ili ako volite i više rendanog morskog oraha
1 kašika vanilinog ekstrakta
375 ml tople vode
po potrebi ulje za prženje

    Za preliv:

malo naribane korice limuna
125 ml meda
1 kašika limunovog soka

    Za posuti preko:

po želji cimeta
50 gr seckanih oraha

Priprema:

1.  U posudu, u kojoj ćete zamesiti uštipke, staviti kvasac, šećer i 125 ml tople vode,sve dobro izmešati i ostaviti da se kvasac rastopi i nadođe.

2.  U nadošli kvasac staviti brašno, so, morski orah,jaje i vanilu i dodati 375 ml vode, sve dobro sjediniti i pokriti providnom folijom pa ostaviti na toplom mestu da naraste, otprilike oko sat vremena.



3.  U šerpu sa debljim dnom ili ako imate fritezu, sipati ulje i zagrejati ga na srednjo nižoj temperaturi /( u fritezi ulje treba biti na 180*) pa vaditi uštipke sa dve manje kašičice ( zamočiti kašičicu u ulje pa onda vaditi testo, a skidati testo sa drugom kašičIcom, pazite da se ne opečete) i pržiti ih dok ne postanu zlatno žute, stalno ih okrećući.

4.  Pržene uštipke vaditi sa rešetkastom kašikom na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće.

5.  Dok vam testo raste, napraviti sirup za uštipke, tako što ćete u manjoj posudi staviti med, naribanu koricu limuna i kašiku limunovog soka i sve zajedno izmešati i staviti na stranu.

6.  Gotove uštipke preliti medom i posuti malo sa cimetom i seckanim orasima.

7.  Ja sam pola uštipka posula sa prah sećerom i cimetom a pola sa medom i orasima.


    

         Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар