понедељак, 29. октобар 2012.

Lokum / Ratluk kifle



Kao dete sam jako volela ratluk i mineralnu vodu, evo sad ratluka u pecivu.



 Sastojci:


     500 g brašna
     8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
     50 g šećera
     50 g masti
     3 jaja
     200 ml toplog mleka
     250 g ratluka
     100 g mlevenih oraha
      limunova korica
     1 kesica vanilinog šećera





Priprema:



U posudu sipati toplo mleko, kvasac i kašičicu šećera, sve dobro promešati da se kvasac otopi i ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.

U posudu za mešenje staviti brašno,koje ste prethodno prosejali, dodati dva jaja i jedno žumance,šećer, mast,limunovu koricu,vanilu i nadošli kvasac.
Sve dobro sjediniti i kad počne da se odvaja od stranica posude isipati na radnu površinu i umesiti meko i glatko testo.

Premazati ga sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Naraslo testo premesiti i podeliti na 3 loptice (moja je bila svaka po 315 g)
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo oko 0.5cm debljine


Ja volim da  rastanjim testo na ovaj način a vi ako volite možete u krug pa podeliti na koliko hoćete da su vam kiflice velike.
Na početku svake kiflice stavite po parče lokuma.( veličine po vašoj želji ).

Gornji deo gde ste stavili lokum, ostaviti ne premazan, ostatak premazati sa otopljenim puterom i svaku kiflicu zamotati.

Svaku kiflicu umočiti u belanac, koji ste malo umutili sa viljuškom i onda ih uvaljati u mlevene orahe.
Naređati na pleh koji ste postavili papirom za pečenje.


Ostaviti ih oko 15 minuta da ponovo još malo narastu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 30 minuta.

Ohladiti, posuti sa malo prah šećera i poslužiti.

Recept sa nekim mojim izmenama je iz magazina "Pošalji Recept" a autor recepta je Klara Četvei iz Gunaroša

Prijatno!!!


3 коментара: