петак, 19. октобар 2012.

Marinirani beli luk


Kad već pisah o belom luku evo i jedan recept za marinirani beli luk.



Sastojci:

300 gr belog luka
200 ml belog vinskog sirćeta
200 ml belog vina
po želji maslinovog ulja
1 kašičica morske soli
lišće od bosiljka,peršuna
1-2 ljutike/aljme/arpadžik
10-15 zrna bibera

Priprema:


 Očistiti beli luk i ostaviti na stranu.

U šerpicu staviti vinsko sirće, belo vino, iseckan peršun i bosiljak, zrna bibera, so i kuvati desetak minuta.  U kuvano sirće staviti oljušten beli luk i kuvati još desetak minuta na tihoj temperaturi i ostaviti da se ohladi.

Staviti beli luk u teglice, sipati 2/3 sirćeta u kome je bio beli luk, zrna bibera, pa sitno naseckati bosiljak, peršun i ljutiku, dodati u teglice pa dopuniti do kraja sa maslinovim uljem, da beli luk bude potpuno zaliven.Ovo takodje možete napraviti i sa kupljenim pestom, staviti dve kašike sa belim lukom, promešati sa sirćetom i naliti sa maslinovim uljem.

Dobro zatvoriti teglice i ovako spremljeno može stajati nekoliko meseci, posle otvaranja mora biti u frižideru.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар