Štrudlu sa mlevenim orasima obožavam.
Sastojci za testo:
225 g putera
3 jaja
150 g šećera
200 ml mleka
1 kašičica šećera
7 g suvog kvasca
korica od limuna ili nekoliko kapi ulja od limuna
750 g svenamenskog brašna
Sastojci za fil:
350 g mlevenih oraha
75 g šećera
50 g suvog grožđa
250 ml vrelog mleka
Za premazati štrudlu:
1 žumanac
kašika dve mleka
krupni šećer za posuti preko
Priprema:
Sastojci za testo:
225 g putera
3 jaja
150 g šećera
200 ml mleka
1 kašičica šećera
7 g suvog kvasca
korica od limuna ili nekoliko kapi ulja od limuna
750 g svenamenskog brašna
Sastojci za fil:
350 g mlevenih oraha
75 g šećera
50 g suvog grožđa
250 ml vrelog mleka
Za premazati štrudlu:
1 žumanac
kašika dve mleka
krupni šećer za posuti preko
Priprema:
Mleko zagreajati i dodati kašičicu šećera i suvi kvasac sve dobro promešajte i ostavite na stranu da kvasac naraste.
U veću zdelu za mućenje, staviti omekšali puter,jaja i šećer i sve dobro umutiti dok ne dobijete penastu smesu. U tu smesu dodati nadošli kvasac i dodavati po malo brašna,mešajući sa varjačom.
Kad više ne možete da mešate sa varjačom, isipajte testo na radnu površinu i dodavajući ostatak brašna umesite glatko i elastično testo. Vratite testo u zdelu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.
Uduplano testo ponovo premesiti.
Testo možete podeliti na pola i napraviti dve velike štruce ili kao ja podeliti ga na 4 i imati 4 manje štruce ( izbor je vaš ) Svaku lopticu ponovo premesiti.
U veću zdelu za mućenje, staviti omekšali puter,jaja i šećer i sve dobro umutiti dok ne dobijete penastu smesu. U tu smesu dodati nadošli kvasac i dodavati po malo brašna,mešajući sa varjačom.
Kad više ne možete da mešate sa varjačom, isipajte testo na radnu površinu i dodavajući ostatak brašna umesite glatko i elastično testo. Vratite testo u zdelu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.
Uduplano testo ponovo premesiti.
Testo možete podeliti na pola i napraviti dve velike štruce ili kao ja podeliti ga na 4 i imati 4 manje štruce ( izbor je vaš ) Svaku lopticu ponovo premesiti.
Mlevene orahe pomešane sa suvim grožđem i šećerom popariti sa vrelim mlekom.
Testo rastanjiti u pravougaonik, premazati sa četvrtinom smese od oraha i uviti u rolat.
Tako zavijene štruce naređati u vatrostalnu posudu, koju ste podmazali sa hladnim puterom ili sprejom za pečenje. Pokriti ponovo sa providnom folijom i ostaviti da štruce ponovo naraste.
Testo rastanjiti u pravougaonik, premazati sa četvrtinom smese od oraha i uviti u rolat.
Tako zavijene štruce naređati u vatrostalnu posudu, koju ste podmazali sa hladnim puterom ili sprejom za pečenje. Pokriti ponovo sa providnom folijom i ostaviti da štruce ponovo naraste.
Narasle štruce premazati sa umućenim žumancetom koje ste umutili
sa kašikom dve mleka,posuti sa krupnim šećerom ( ne morate ako ga nemate
).
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160*C oko 40 minuta,ako štruce počnu previše da rumene,pokriti ih sa papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160*C oko 40 minuta,ako štruce počnu previše da rumene,pokriti ih sa papirom za pečenje.
Suvi kvasac ne koristim cesto, a nemam pojma zasto. Valjda navika... Cesto pravim mini strudle http://marijinislatkisi.blogspot.com/2011/05/makovnjaca-ili-strudla-sa-orasima-mini.html, a ovaj Vas recept obavezno isprobavam uskoro.
ОдговориИзбришиMarija, ja obavezno pravim sva dizana testa sa suvim kvascem, ja nemam naviku da radim sa svežim kvascem jer nije mi uvek dostupan a suvi uvek imam u kući...ako voliš dizana testa, volećeš i ovu štrudlu.Topli pozdrav i hvala.
Избриши