Da vam i ne napišem znate već ko je izrazio želju za domaćim hlebom.
Sastojci:
525 g brašna za hleb +….
50 g otopljenog putera
50 g domaće masti
260 ml tople vode
50 g meda
1 do 2 kašičice soli
10 g suvog kvasca
Priprema:
U manju činijicu staviti 100 ml tople vode,dodati med i kvasac i sve dobro izmešati i ostaviti na stranu da kvasac naraste.
U veću posudu za mešenje,prosejati brašno i so,dodati otopljen puter,mast, narasli kvasac i ostatak vode i sve dobro izmešati dok ne počne da se odvaja od stranica posude.
Istresti testo na radnu površinu i mesiti dok ne dobijete glatko i meko testo koje se ne lepi za ruke.Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti u posudu,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Uduplano testo istresti nazad na radnu površinu,premesiti ga i
podeliti testo na loptice u veličini u kojoj hoćete da su vam zemičke
velike ( ako hoćete za sendviče, napravite ih veće oko 150 g testa za
svaku ili ako hoćete manje sa manje testa….moje su bile po 100 g testa i
imala sam 9 rolnica ).Naređati ih na pleh sa razmakom između njih,
pokriti ih ponovo i ostaviti da ponovo naraste, oko sat vremena.
Veoma je važno da vam testo dva puta raste, dobićete tako veoma lagane i penušaste zemičke ).
Veoma je važno da vam testo dva puta raste, dobićete tako veoma lagane i penušaste zemičke ).
Zagrejati rernu na 180*C i peći narasle rolnice oko 25 do 30 minuta (
u zavisnosti od veličine i vaše rerne ) ili dok vam blago ne porumene.
Tople zemičke premazati sa puterom i poslužiti za doručak sa kockom putera i nekim džemom sa čašom mleka.
Prijatno!!!!
Tople zemičke premazati sa puterom i poslužiti za doručak sa kockom putera i nekim džemom sa čašom mleka.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар