уторак, 23. октобар 2012.

Slana lenja pita od krompira filovana mesom

Idealno predjelo ili topla večera



Sastojci:

400 g kuvanog i pasiranog krompira
2 jajeta
200 g masti
40 g svežeg kvasca
75 ml toplog mleka
1 kašičica soli
550 g mekog brašna

Sastojci za fil:

500 g mlevenog junećeg mesa ( ili meso po vašem izboru )
300 g mlevenog svinjskog mesa ( ili meso po vašem izboru )
2 velike glavice crnog luka
po ukusu so,biber i vegeta
1 jaje + žumance
1 belanac
pola struka praziluka
1 kašika seckanog peršuna

Priprema:


Krompir skuvati,prohladiti ga i oljuštiti i dobro izgnječiti,dodati jaja,mast,so,kvasac rastopljen u mleku a onda i brašno.

Zаmesiti glatko testo i ostaviti da odstoji ( što duže to bolje, ja sam moje ostavila preko noći u frižider,ujutru sam ga izvadila iz frižidera i još jednom premesila i ostavila da ponovo naraste na sobnoj temperaturi ).

Luk i praziluk sitno iseckati i ispržiti,dodati mleveno meso pa izdinstati dok sva tečnost ne uvri.Začiniti po ukusu,skinuti sa vatre,dodati jaje i žumance i dobro izmešati i dodati sitno seckan peršun.


Pleh u kome ćemo peći, veličine 34cm X 23cm  namazati sa malo masti i posuti brašnom.Pripremljeno testo podeliti na dva jednaka dela.Oklagijom razvući oba dela na dimenziju pleha na blago pobrašnjenoj radnoj površini. ( dobijeno testo treba da bude debljine oko 1 cm ) Izbockati prvi deo blago sa viljuškom,premazati prikpremljenim filom od mesa,poklopiti sa drugim delom testa i blago pritisnuti.


Gornju koru premazato berlancetom i peći u rerni zagrejanoj na 180 – 200 stepeni, oko 40 minuta ili u zavisnosti od vaše rerne.Kad pita porumeni čačkalicom probati da li je testo pečeno.Ohladiti pitu iseći na kocke i poslužiti.


Recept iz knjige  “Naše najlepše svečane trpeze”


  
   Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар