субота, 20. октобар 2012.

Ljute papričice za zimu

Svi u kući volimo da jedemo ljuto, ove papričice sam prvi put probala kod moje Dojne i oduševila se ukusom, ona je dobila recept od njene komšinice.


Sastojci:  1 kg ljutih papričica/feferona, 100 do 150 g soli, 500 ml belog sirćta, možda će trebati više, suncokretovo ulje ili ulje od semenki grožđa

Priprema:  Feferone oprati i očistiti od drški.
Staviti gumene rukavice na ruke pa pomoću makaza sve ih isecite u komadiće oko 1cm veličine.
Staviti papričice u šerpicu,koja ima poklopac, posoliti ih, promešati kašikom poklopiti i ostaviti ih tako usoljene da odstoje 24 sata.
Posle 24 sata stajanja, ponovo stavite rukavice, isipati usoljene paprike na čistu kuhinjsku krpu i ocediti ih, tako što ćete uvijati krpu, što više možete.

Šerpu oprati od soli i obrisati,vratite oceđene papričice i sipati sirće da vam prekrije papričice.
Ostaviti da odstoji još 24 sata.

Posle stajanja, ponovo ocediti papričice na isti način na koji ste cedili od soli, ne zaboravite da stavite rukavice, jer paprike su zaista ljute.

Iseckati glavicu belog luka, dodati dobro punu kašičicu mešavine italijanskih začina i izmešati sa oceđenim paprikama.


Oprane i sterilizovane teglice napuniti sa papričicama, preliti sa uljem da vam papričice budu prekrivene uljem,zatvoriti ih i ostaviti ih u špajz najmanje dve nedelje pre negošto počnete da ih koristite.Što duže stoje,to su bolje.


Sirće u kom su stajale papričice, procedite kroz cediljku, koju ste postavili gazom,sipati u flašu i ostaviti na hladnom i koristite kad pravite salatu, ima lep,ljutkast ukus.


Ko želi, može staviti maslinovo ulje, ja ga ne stavljam jer mi se stegne zato koristim suncokretovo ili ulje od repice.




Prijatno!!!




Нема коментара:

Постави коментар