Puter kifle imaju posebno mesto u mom sarcu…njih je meni moj tata uvek kupovao, i ako ih baš nešto nisam volela mnogo, ali zbog njega sam ih jela,znao je bolestan da ode do trafike sa pecivima da mi ih kupi da bih imala doručak pre nego što pođem u školu a bilo je to pre 45 godina….danas ih prvi put pravim.
Sastojci za kvas:
100 g brašna
170 g šećera
150 ml mlake vode
300 ml mlakog mleka
100 g otopljenog putera
5 jajeta
Sastojci za testo:
1 kg brašna + 2-3 kašike
150 g putera ili masti
2 žumanca
1 kašika brašna
Za premazivanje testa:
1 žumance
1-2 kašike mleka
Priprema:
U jednu veću zdelu, u kojoj ćete mesiti, staviti
100 g brašna, šećer, mlako mleko i vodu,kvasac ( ako koristite svež
kvasac treba vam 40 g ) otopljen puter i jaja i sve to sjediniti sa
varjačom.Pokriti i ostaviti da se podigne.
U podignuti kvasac dodavati po malo brašna i mešati sa varjačom kad ne možete više da mešate sa varjačom počnite da mesite rukom dok vam se testo ne počne da odvaja od stranica zdele.
U podignuti kvasac dodavati po malo brašna i mešati sa varjačom kad ne možete više da mešate sa varjačom počnite da mesite rukom dok vam se testo ne počne da odvaja od stranica zdele.
Isipajte na radnu površinu koju ste blago
pobrašnili i mesiti dok ne počnu mehurići da vam se pojavljuju na testu,
po potrebi dodavati brašno.Testo treba da bude mekano i elastično.
Pobrašniti malo dno posude u kojoj ste zamesili testo,vratiti testo nazad pobrašniti vrlo malo i pokriti testo i ostaviti testo da naraste.Pustiti testo da raste oko sat vremena.
Umutiti puter sa žumancima i 1 kašikom brašna i ostaviti u frižider,ovo možete da uradite na samom početku.
Pobrašniti malo dno posude u kojoj ste zamesili testo,vratiti testo nazad pobrašniti vrlo malo i pokriti testo i ostaviti testo da naraste.Pustiti testo da raste oko sat vremena.
Umutiti puter sa žumancima i 1 kašikom brašna i ostaviti u frižider,ovo možete da uradite na samom početku.
Istresti naraslo testo, pobrašnite malo radnu
površinu i premesiti ga. Podeliti testo na 8 jufkica. Svaku jufkici
rastanjiti u veličini malog tanjira i premazati tri jufkice sa polovinom
smese od putera, staviti ih jednu na drugu, i pokriti četvrtom
jufkicom, koju ne premazujete i koju ćete malo više da razvučete i
podvijete krajeve ispod svih jufkica,tako što će vam sve tri jufkice
biti ušuškane ispod te jedne jufkice i staviti u frižider, tako uraditi i
sa preostale 4 jufkice.
Ovako ušuškivanje jufkica će vam pomoći pri valjanju testa da vam puter ne izađe van testa.
Ovako ušuškivanje jufkica će vam pomoći pri valjanju testa da vam puter ne izađe van testa.
Uzeti prvih 4 jufkica,pobrašniti radnu površinu i
polako sa oklagijom razvaljati testo,stalno po malo stavljajte brašno i
okrećite jufku da vam se ne zalepi za radnu površinu.
Rastanjiti jufku oko pola cm debljine ( one trebaju da budu malo bucmaste kad se ispeku ) i pizza sekačem iseći na pola po dužini pa onda iseći po širini 5 cm široke trake.
Na svaku trakicu staviti po malo marmelade od šipaka ili džem po vašoj želji,preklopiti i polako vucite testo prema vama i uvijajte u rolnice.
Pleh postavite papirom za pečenje, naređajte rolnice na stranu gde ste završili motanje, ostavite oko 3 prsta mesta između njih jer će vam dosta narasti prilikom pečenja.
Pokriti ih providnom folijom/najlonom i pustiti ih da ponovo narastu, oko pola sata,premazati ih sa umućenim žumancetom i mlekom i peći ih oko 20 do 25 minuta na 165-170*C
Tople kifle prekriti sa čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se ohlade.
Rastanjiti jufku oko pola cm debljine ( one trebaju da budu malo bucmaste kad se ispeku ) i pizza sekačem iseći na pola po dužini pa onda iseći po širini 5 cm široke trake.
Na svaku trakicu staviti po malo marmelade od šipaka ili džem po vašoj želji,preklopiti i polako vucite testo prema vama i uvijajte u rolnice.
Pleh postavite papirom za pečenje, naređajte rolnice na stranu gde ste završili motanje, ostavite oko 3 prsta mesta između njih jer će vam dosta narasti prilikom pečenja.
Pokriti ih providnom folijom/najlonom i pustiti ih da ponovo narastu, oko pola sata,premazati ih sa umućenim žumancetom i mlekom i peći ih oko 20 do 25 minuta na 165-170*C
Tople kifle prekriti sa čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se ohlade.
Posuti prah šećerom i poslužiti. Ostatak
ohlađenih puter kifli staviti u kesu za zamrzivač i zamrznuti i po
potrebi vaditi iz zamrzivača, možete ih malo zagrejati u rerni ili u
mikrotalasnoj.
Od ove količine testa trebate dobiti oko 20 velikih puter kifli,vi pravite veličinu po vašoj želji.
Prijatno!!!!!
Probala sam ih i sa slanim punjenjem.
Od ove količine testa trebate dobiti oko 20 velikih puter kifli,vi pravite veličinu po vašoj želji.
Prijatno!!!!!
Probala sam ih i sa slanim punjenjem.
Ove puter kifle mi ne daju mira,kada god ih vidim odmah ih poželim jesti,predivne su Zoko:)
ОдговориИзбришиJoj Nely volim ih i ja....podsećaju me na detinjstvo.
ОдговориИзбриши