среда, 17. октобар 2012.

Pizza sa pestom od bosiljka

Ovaj pesto koji sam napravila mora da se potroši a pizzu volim



 Sastojci za testo:

125 ml tople vode
8 g suvog kvasca
315 ml vode, sobne temperature
2 kašike maslinovog ulja
600 g +kašika – dve brašna
1 kašičica šećera

Sastojci za topping:

desetak listova mladog spanaća
1 mala ljutika ( aljma, arpadžik luk) sečena na krugove
200 g pilećeg belog mesa
50 g seckane suve slanine
4-5 šampinjona sečenih na listiće
po ukusu sveže rendan parmezan i mozzarella sir
2 – 3 čena belog luka
1 kašika seckanog peršuna
malo ulja
125 ml pesto sos

Priprema:

U 125 ml tople vode dodati kašičicu šećera i suvi kvasac,sve promešati i ostaviti na stranu da kvasac nadođe.

U zdelu za mešenje staviti svo brašno, so, maslinovo ulje, nadošli kvasac i ostatak vode sobne temperature i umesiti glatko i meko testo, možda će vam trebati još malo ekstra brašna, meni nije bilo potrebno.
Umešeno testo premazati sa malo ulja, vratiti u zdelu u kojoj ste zamesili,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

 Naraslo testo podeliti na dva dela, jedno možete da iskoristite odmah a drugi deo staviti u kesu i ostaviti u frižider ili zamrznuti i kad vam je potrebno izvaditi iz zamrzivača i ostaviti da se odledi u frižideru.

  Dok testo raste pileće belo meso oprati i iseći na sitnije komade, dodati sitno seckani beli luk so i biber po ukusu i ispžiti piletinu na vrlo malo ulja dok ne dobije lepu zlatnu bojicu. Na kraju umešati iseckan peršun.

  Naraslo testo rastanjiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini.

  Pleh u koji ćete peći picu posuti sa malo brašna ili kukuruznog brašna ( ako imate ploču na kojoj pečete pizzu stavite je u rernu da se greje dok vi pripremate pizzu za pečenje na 240*C, najman je pola sata )preneti rastanjenio testo na papir za pečenje i premazati testo sa pesto sosom, preko naređati svuda mlade listove spanaća preko spanaća staviti isprženu piletinu,preko piletine staviti ljutiku i šampinjone isečene na listiće, posuti preko iseckanu slaninu ili pršutu i na kraju posuti sa mešavinom parmezana i mozzarella sira.

 Možete da koristite šta god vam je po volji umesto ovih namirnica.

  Možete odmah napravite obe pizze, u zavisnosti od apetita vaše famijile, za nas troje je bila dovoljna 1, drugi deo testa sam im poslala pa će oni sebi napraviti pizzu.

  Ako pečete na ploči polako istresite pizzu na ploču a ako ne stavite zajedno sa plehom u rernu i peći oko 10 do 12 minuta ili dok vam ivice testa ne porumene a sir odozgore takođe porumeni i otopi se.
 Poslužiti sa hladnim pivom.

  Recept za testo je odavde a recept za topping je odavde sa nekim izmenama

Recept za pesto:

  Listove bosiljka oprati i osušiti, količina zavisi od vas i staviti u multipraktik, dodati čen belog luka, kašiku dve oraha ili pinjola,30 g narendanog parmezana i maslinovog ulja da dobijete gustinu pesta koji vi volite. Sve ti samleti u glatku smesu.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар