недеља, 28. октобар 2012.

Djuveč na drugačiji način


Ne znam da li neko ne voli djuveč, ovog puta sam htela da isprobam na malo drugačiji način.






Sastojci:

1 kg pilećih batka i zabatka
so,biber, vegeta mix za piletinu
ulje za prženje
1 glavica luka
1 veća ili 2 manje šargarepe
3-4 čena belog luka
250 g šampinjona
65 ml belog vina
350 ml pileće supe ( temeljca )
125 ml kisele pavlake
65 ml pavlake za kuvanje
150 do 200 g kinoe ( može pirinač umesto kinoe )
2 kašičice vegeta mediteranski mix
pola kašičice mlevene paprike
2 krompira
1 crvena ili zelena paprika
2 kašike sitno seckanog peršuna

Priprema:

Piletinu očistiti od kostiju i kožice ( po želji,ne morate da odstranite kosti ),iseći na manje komade i oprati.Osušiti sa kuhinjskim papirom,pobiberiti i povegetiti i ostaviti na stranu da odstoji pola sata.

U dublji i širi tiganj sipati malo ulja i propržiti piletinu, da lepo porumeni.

Izvaditi proprženo meso i ostaviti na stranu.

U isti tiganj staviti luk,koji ste sitnije iseckali i propržiti nekoliko minuta ili dok vam ne postane staklast,dodati papriku i šargarepu,koje ste isekli na manje kocke,a šargarepu na krugove i pržiti 2-3 minuta,dodati beli luk i pržiti vrlo kratko, dok ne zamiriše.

U vatrostalnu posudu  veličine 22cm X 34cm staviti propržen luk,papriku i beli luk, a u isti tiganj dodati još kašiku ulja i staviti šampinjone, koje ste isekli na veće komade,i njih ispržiti, ali ne dodavati više ulja, nego ih pržiti u njihovoj tečnosti koju će ispustiti prilikom prženja,dok vam i one ne porumene.Sipati i njih u vatrostalnu posudu.

Sipati belo vino u tiganj i pomoću varjače, izgrebati sve one sokove, koji su se zalepili za dno tiganja dok se pržilo i pustiti da se ukuva da vam ostane oko 1 kašika tečnosti.

Skloniti sa ringle i dodati pileću supu,kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje i sve dobro,pomoću žice za mućenje,sjedinite.Dodati so,biber ili vegetu, mediteranski mix.

Dodati u vatrostalnu posudu,kinou ili pirinač,koji ste prethodno dobro oprali, oljušten i na krupnije kocke isečen krompir,mlevenu crvenu papriku i sve dobro izmešati sa ostalim povrćem.

Po povrću poređati propržene parčiće mesa i posuti sa pola seckanog peršuna.



Zatvoriti sa aluminijskom folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 45 minuta,otkriti i ako još uvek ima dosta tečnosti,peći dok tečnost ne uvri, a ako nema dovoljno, a još uvek nije pečeno, dodati još malo pileće supe. Ovo sve zavisi od vrste pirinča koji koristite, jer neke vrste ( braon ) trebaju više tečnosti i duže vreme pečenja,

Poslužiti toplo sa zelenom ili paradajz salatom.

Ideja je odavde, ali sam ja recept prilagodila našem ukusu.

      Prijatno!!!!!


Нема коментара:

Постави коментар