петак, 26. октобар 2012.

Posna rum torta



Uskoro počinje vreme posta i posnih slava


Sastojci:

    šoljica = 75 ml

Sastojci za biskvit:

250 g šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
2 šoljice ulja
5 1/2 šoljice soda vode
1 limun naribana korica
350 g brašna
1 1/2 kašika kakaoa

    Sastojci za fil:

350 ml vode
250 g šećera
100 ml ruma
100 ml vode
250 g mlevenih oraha

Priprema:

Od svih sastojaka, osim kakaoa, zamesiti testo, koje ćete podeliti na tri jednaka dela.

U jedan od tih delova umešatii kakao, pa ih sipati u tri pleha, veličine 23cm, koji ste postavili papirom, za pečenje ili podmazati sa uljem i pobrašniti ih.

Peći kore oko 10 minuta, možete sve tri odjednom, ili koru po koru, pa proveriti sa čačkalicom da li su kore pečene.

Ostaviti kore da se hlade a dok se hlade pripremiti mešavinu vode i ruma ( po želji možete staviti više ruma a manje vode) i ostaviti na stranu.

U šerpicu staviti vodu i šećer pa ušpinovati kao za slatko, samo malo redje u to dodati mlevene orahe pa sve dobro promešati, ne sme da vam bude pregusto, ako jeste, dodati malo vode.

Žutu koru poprskati sa mešavinom vode i ruma sa obe strane, pa premazati 1/3 vrućeg fila, staviti braon koru,koju ste prethodno poprskali sa smesom od ruma i vode, pa staviti drugu trećinu fila preko i na kraju staviti treću,koju isto  tako poprskali sa vodom i rumom,žutu koru i premazati tortu svuda okolo i odozgore sa ostatkom fila.

Ukrasiti po želji.

Tortu je najbolje napraviti dan ranije pa je pokriti zvonom za tortu, da vam se ne osuši.



Takođe, ako hoćete da je torta višlja, pecite u manjem plehu.



Recept moje drage ujne i svake godine je pravi za Sv.Nikolu

Нема коментара:

Постави коментар