Ideja za laganiji ručak bez mesa
Sastojci:
750 g narendanih tikvica
250 g feta sir
2 kašičice sveže mirođije
120 – 150 g brašna
3 umućena jaja
po ukusu soli, bibera i vegete
5-6 struka mladog luka, iseckati sitno beli i svetlo zeleni deo, tamni deo listova ostaviti za salatu sa paradajzom
gusti ili grcki jogurt za poslužiti sa pljeskavicama
po potrebi ulje za prženje,ili ih peci u rerni
Priprema:
Tikvice oprati pa ih narendati na krupniju stranu renda.Staviti ih u cediljku, posoliti i ostaviti oko pola sata da se ocede.
U međuvremenu iseckati mladi luk, staviti u posudu i dodati izmrvljeni feta sir, to dodati sitno iseckanu mirođiju i brašno i posoliti i pobiberiti i dodati malo vegete, budite pažljivi kada solite jer sir je slan.Dodati umužena jaja i sve dobro sjediniti.
U smesu od brašna i jaja dodati oceđene tikvice i sve dobro promešati.
U veći tiganj zagrejati ulje pa sipati po kašiku smese od tikvica, kašikom ih malo pritisnite odozgore i pržiti ih oko 3-4 minute na svakoj strani.
Pržene pljeskavice stavljati na kuhinjski papir da se ocede od viska masnoće.
Ove pljeskavice možete poslužiti tople ili na sobnoj temperaturi sa kašikom gustog jogurta.
Uz ove pljeskavice posluziti paradajz salatu.
Ja sam moje pljeskavice pekla u rerni zbog dodatnih masnoća prilikom prženja, pekla sam ih na 170*C oko 45 minuta,vi kako hoćete.
Od ove smese dobićete 14 malih pljeskavica, po želji možete napraviti i veće, samo onda ih morate pržiti ili peći duže.
Recept je od Nigella Lawson uz male izmene.
Prijatno!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар