уторак, 30. октобар 2012.

Kuglof od tikvica sa čokoladom

Onaj ko ne zna da u ovom kolaču ima tikvice neće ih ni osetiti, one mu daju posebnu mekoću i vlažnost.






  Sastojci za kuglof:
 
375 g belo brašno od celog pšeničnog zrna
30 g kakaoa
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice struganog muškatnog oraha ( ako ga ne volite,izostavite) 1/2 kašičice soli
6 g praška za pecivo
9 g sode bikarbone
130 g braon šećera
50 g šećera
125 ml mlačenice( ili tečnog jogurta)
125 ml hladno ceđenog ekstra devičanskog maslinovog ulja
3 komada jaja
2 kašičice vanilinog ekstrakta
350 g narendanih tikvica
170 g sitnijih čokoladnih suzica za kuvanje ( ili čokolada za kuvanje koju ćete sitnije iseći)

    Sastojci za čokoladnu glazuru:

100 g čokolade po vašem izboru ( za kuvanje,mlečnu)
50 g putera
2 kašike mleka
1/2 kašičice vanilinog ekstrakta
1 kašika meda

Priprema:

Zagrejati rernu na 175-180*C

Kalup za kuglof podmazati i nežno pobrašniti.

Sve suve sastojke,brašno, kakao,sodu bikarbonu, prašak za pecivo,so, cimet, morski orah izmešati u jednoj većoj zdeli.

U posebnoj zdeli izmešati obe vrste šećera i maslinovo ulje, dodati mlačenicu,vanilu i jaja i sve umutiti žicom.
 Dodati narendane tikvice, ali ih nemojte cediti, sve dobro sjediniti te sipati u mokre sastojke. Izmešati varjačom dobro, dok se sve ne sjedini i na kraju dodati čokoladne suzice i još jednom izmešati.

Sipati sve u podmazan kalup,poravnjati odozgore i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni. Peći oko 40 do 45 minuta ili dok vam čačkalica ne izađe suva, kad je zabodete u sredinu testa.

Pečen kolač ostaviti oko 15 minuta u kalupu da se prohladi, izvrnuti na žicu da se kompletno ohladi.

Dok se kolač hladi vi napravite čokoladni preliv.

U manju šerpicu staviti čokoladu i puter zajedno da se tope na niskoj temperaturi, kad se otopilo skloniti sa šporeta dodati mleko, vanilu i med i sve dobro sjediniti.Preliti preko kolača.Po želji kolač se može posuti samo prah šećerom.

Veoma je važno da se tikvice ne ocede, jer će vam baš ta tečnost dati dovoljno vlažnosti za vaš kolač, u suprotnom bi se moralo dodati još masnoće. Ovaj kolač bi mogao da se napravi i u obliku maffina, biće ih dosta, pa bi bilo idealno za veća slavlja.Vreme pečenja prilagoditi maffinima.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар