субота, 13. октобар 2012.

Posna pita sa prazilukom


Prijela mi se pita,prvo htedoh slatku sa višnjama, pa kad videh koliko imam praziluka u frižideru,promenih mišljenje ( a tako mi se jela pita sa višnjama, nju ću u subotu da napravim prijateljici za rođendan)



Sastojci:

500 g praziluka
1 osrednja šargarepa
150 g pirinča ili kinoe
po ukusu soli i bibera
100 ml mineralne vode
100 ml ulja, 75 ml za prženje 25 ml za poprskati kore
500 g kora za pitu

Priprema:

1.  U šerpicu staviti opran pirinač sa malo soli, naliti vodom i kuvati, dok se pirinač ne skuva, ali nemojte da vam bude prekuvan.

2.  Ako imate braon quinoa, skuvati nju umesto pirinča.

3.  Procediti i ostaviti pirinač ili quinoa na stranu, prethodno rastresti viljuškom.

4.  U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja.

5.  Praziluk očistiti i oprati pa ga iseći na pola, moji su bili ogromni, sekla sam ih na 4 dela, pa ih iseći na što tanje snitice, staviti u tiganj i pržiti ih na tiho, kada su se malo propržili, dodati jednu narendanu šargarepu i nju propržiti zajedno sa prazilukom.

6.  Dodati soli i bibera po ukusu, ako želite umesto soli možete dodati  kašičicu vegete, sve dobro promešati.
7.  Dodati skuvani pirinač i sjediniti sa prazilukom.

8.  Staviti jednu koru ( moje su kore malo deblje, ne one potpuno tanke),poprskati ih sa kiselom vodom i uljem pa razbacati fil svuda po kori onda staviti i drugu koru preko,poprskati je sa smesom od kisele vode i ulja i isto uraditi sa filom i tako uraditi i sa trećom korom.

9.  Uviti ih u rolat, pa ih stavite u pleh, koji ste špostavili sa papirom za pečenje.Ostavite malo razmaka između rolata, da vam se fino ispeku.

10.  U mom pakovanju ima 12 kora, dobila sam 4 rolata.

11.  Gledajte da rasporedite fil da imate dovoljno za svih 12 kora.

12.  Kore premazati smesom od ulja i kisele vode.Posuti po želji sa susamom.

13.  Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko pola sata ili dok vam fino ne porumeni.

14.  Ja moju pitu posle pečenja nisam pokrila, ostavila sam da se malo prohladi pa sam je sekla i poslužila,jer sam htela da mi korica bude hrskava, vi kako hoćete.

      Prijatno!!!!!!

2 коментара:

  1. Praziluk obozavam, te tako nisam mogla odoleti a da ne probam ovu pitu. Mogu reci da je prepuna ukusa ali ni prejaka ni neutralna. Odlicna, umerena ali sa izrazenom notom ukusa praziluka. Zaista, divan nacin za pripremu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale...praziluk I ja obožavam I stavljam ga svuda.Drago mi je da ti se pita dopala.

      Избриши